maandag 13 december 2010

Storms in een glas water

Nina is niet meer boos. Gelukkig. De ijzeren lady weet wanneer ze moet ophouden. De jounalistieke held Smit is gezwicht voor de zakelijke charmes van madam Storms. Althans, dat zou je denken.

In een verklaring stelde Kay van der Linde (waar kennen we die ook weer van? Was die niet eventjes trots op Nederland?) dat Nina en Eric hebben afgesproken een uitgebreide bijlage te plaatsen in het boek van Smit met daarin een nuancering van de Powerlady Storms. En nu komt het: Nina was blij dat ze met Smit een prettige en evenwichtige oplossing heeft gevonden, buiten de rechtbank om. Alsof kille Nina daar bang voor was! Ze schuwde geen enkel rechtsmiddel om de voorvechter van het vrije woord te kunnen pesten, en dan is pesten een zeer zwak woord. Kapotmaken dekt de lading beter. Overal waar maar beslag op kon worden gelegd, werd beslag op gelegd. Het kon haar niets schelen. Kostte wat kost.

Daarbij komt dat repeterende van haar gedrag, dat vermaledijde dat 'voorkennis' heet. Heel beleggend Nederland kan haar om dat woord wel vermorzelen en ook hier past zij voorkennis toe. Zij wist immers dat er behoorlijk negatief over haar geschreven ging worden. Zij moet hebben geweten dat er feiten naar boven zouden komen die de roodste kreeft volledig wit zou doen worden. Want wie overtreft deze supergraaister? Scheringa misschien.

En toch doet ze opgelucht, terwijl ze de rest van haar leven kan blijven doorprocederen tegen Smit en er geen kaviaartje minder voor hoeft te slurpen. Is toch vreemd. Wat is er bekokstoofd gedurende de voorbije weken? Wat is er aan Smit beloofd? Wat heeft Nina moeten toestaan? Zou Smit hebben gedreigd met de echte feiten over Nina? Dat ze zichzelf echt een kriek heeft gelachen toen ze WorldOnline ging incasseren? Dat ze eigenlijk een man is? En dat het huwelijk tussen haar en Pieter een verstandshuwelijk is en Pieter een golddigger is?

We zullen het nooit weten. Maar ik vertrouw het niet. The war is over, het was een storms in een glas water. En Nina drinkt het glas leeg.