maandag 4 oktober 2010

Jan Mulder, wie heeft die bedacht??


Kan iemand iets doen aan die hoogst irritante Jan Mulder? U weet wel, die ex-voetballer die tegenwoordig liever voor gek staat in een belachelijk blauw pak voor een bank die het predikaat 'laaienlichter' met vlag en wimpel verdient, dan dat hij daadwerkelijk moeite doet om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gesprek.

Steeds kom ik die omhooggevallen groninger tegen, net op een moment dat je het programma waar je naar kijkt leuk begon te vinden. Even plezier, interessant onderwerp en nee toch? ja hoor, daar komt die breedbek-kikker weer. Altijd maar van die ongefundeerde, domme en blijkens zijn vraagstelling totaal niet bestudeerde vragen en opmerkingen waarvan zelfs de mislukte Jannes van schrik van zijn stoel zou vallen. Wie heeft die man toch in vredesnaam vertelt dat hij zijn commentaar mag geven? Die persoon zou hoogstpersoonlijk door de paus moeten worden befriemeld.

Denk je: laat ik de Volkskrant dan maar lezen, daar heeft hij ruzie mee. Fout. Heeft ie bijgelegd. Staat regelmatig een webvideocolumn op de site. Met zijn begrafenispak nog aan staat deze groninger houten klaas te verkondigen dat we die en die maar moeten afkeuren. Voornamelijk mensen en politieke richtingen die zijn voorkeur zeker niet hebben. Ik dacht dat je als journalist iedereen moest becommentarieren? Ik wil alle politieke partijen van zo'n type voorbij horen komen van zo'n mannetje die op verjaardagen vertelt aan zijn boeren groninger neef dat hij columns inspreekt voor de krant. Ik zie een niet begrijpende koeienboer die van ellende nog maar eens een glaasje kippenpap, alias advocaat met slagroom laat rondgaan. En vergeet de stukjes kaas en worst niet. Die zijn de avond tevoren al gesneden en de ranzigheid van de leverworst moge in naam van de beschaving het gesprek met deze onwelkome man doen verstommen.

Is er eindelijk een prettig programma van half acht tot kwart over acht des avonds, prima presentator, leuke onderwerpen, te gekke muziek (niet altijd) interessante gasten, actueel nieuws en voor je het weet zit die groninger er weer. Welke gast hij ook tegenover zich heeft, hij presteert het elke keer om een aantal domme vragen te stellen die een soort plaatsvervangende schaamte bewerkstelligen waarvan ik beweer dat ik daar niet de enige mee ben.

Laat die man zich beperken tot Groningen. Ver weg van de bewoonde wereld. En dan het liefst zo ver als mogelijk in de provincie, vlakbij de zee. Want je weet het: er gaat niets boven Groningen!