dinsdag 5 oktober 2010

Muppetshow

Leuk zo'n show. Allerlei gezichten die de revue passeren, een enig decor, grappige hoofdpersonen, het CDA voert een ongekend boeiende show uit. Met als presentator Maxime Verhagen, alias Kermit de kikker, Fozzy wordt gespeeld door Henk Bleker en natuurlijk zijn Statler en Waldorf aanwezig in de vorm van Koppejan en Ferrier. Zij geven hun voorzichtige commentaar en wij lachen.

Het is echt een show, dat aandachttrekkersfeestje van het CDA. Overduidelijk is dat het de bedoeling van de partij is om op deze manier stemmen te winnen, tijd te rekken en toch geveinsd serieus bezig te zijn met politiek. Ze doen dat op een geraffineerde en bijkans sluwe wijze, zodanig dat je eerst niet doorhebt dat het een goedkope show is. Maar alle stadia dragen bij aan het doel. Ga maar na: de brief van Klink, de crisis van de overgebleven twee dissidenten, de tijdelijke bezwering daarvan, het bereiken van een akkoord, de daarna onstane twijfel in het land, het congres. Die bijeenkomst was trouwens een show op zich, denk aan De Jong, huilende Bleker, emo-Verhagen en krachtig krijsende Eurlings. Chapeau voor Camiel! En dan nu, vandaag het slot: doorgaan! En al die tijd vraag je je als kijker/criticus af wat er gaat gebeuren. Je bent als het ware aan de buis gekluisterd. Net als bij de Muppets.

Het draagt allemaal bij aan de aandachttrekkerij van de partij. Men wist het op een uitstekende wijze te doseren en te rekken, zodanig dat je het niet in de gaten hebt. Maar ik ben erachter. Het is een show. Bedacht door de promotie-afdeling van het CDA. Misschien wel een opdrachtje voor Jack de Vries geweest. Die kan dat. Een jaar of vijf geleden was hij namelijk campagneleider van de partij; het zou zomaar kunnen.

Gelukkig zijn er nog twee criticasters. Gezeten in de loge van de partij, uiten zij hun kritiek als twee oude mannetjes waarnaar toch nooit echt geluisterd zal worden. Kermit vindt dat best. Hoort erbij. Part of the deal. Als hij maar op het podium mag, eindelijk, de show kan beginnen. Iedereen weet dat de kans groot is dat dit kabinet binnen korte of wat langere periode rollebollend door de tweede kamer rolt, vanwege onoverkomelijke verschillen van mening, foute inschattingen of domme, ondoordachte uitspraken die hele volksstammen op de barricades helpen. Maar Maxime wil zijn 'moment of fame'.

The show must go on, het gaat door. Het wordt inderdaad wel eens tijd om te gaan regeren. Maar laten we wel blijven lachen, iets wat ik Geert Wilders nog nooit heb zien doen. Misschien kan Miss Piggy hem eens aanpakken?