maandag 20 september 2010

Sint Joris en de Draak



Sint Joris, die was kloek van zeden,
Reed de draak kloekmoedig tegen
En hij ook kloekmoedig staak
Met zijn lanse in den draak.

Op dezelfde dag dat ik in de krant lees dat Verhagen van zichzelf vindt dat hij geen tunnelvisie heeft en dat Joris Voorhoeve de VVD verlaat lees ik ook dat het aantal mensen met dementie drastisch zal toenemen. Kan dit een simpel geval van toeval zijn of komt het nieuws op deze manier volledig tot zijn recht? Ik denk het laatste.

Joris staat niet bekend om zijn vasthoudende karakter, laten we nou wel wezen. De niet domme driepinter had al eerder toegegeven dat hij toch eigenlijk die enge, goedgekapte Pechtold interessanter vond dan hij dacht. Een VVD-er die lid is van D66. Ik moet toegeven: het is geen contradictoire oplossing. De twee stropdas-clubjes hebben wel degelijk overeenkomsten. Voorhoeve zou prima passen. En, Alexander wil ook niet met Geert. Of Alexander met Joris wil is mij trouwens niet bekend. Maar een extra sterke man zal door Pechtold niet snel worden afgewezen. Zeker iemand met een brede ervaring.

Zo weet Joris best veel over reiskosten. En hoe je een kabinetje moet laten vallen. Maar ook op defensie is onze driepinter absoluut niet onervaren. Hij kan zo instappen in de discussies over militairen naar Afganistan, Dutchbat ligt nog vers in zijn geheugen mag ik hopen.

Met zijn vertrek uit de VVD gaat sint Joris Voorhoeve hiermee de draak steken. Op de nek van Pechtold zal hij door Den Haag marcheren en zich erop laten voorstaan dat hij tenminste pogingen doet om Wilders onderuit te halen. Draak Wilders zal hiermee echter niet worden gestopt. Geert zal dit juist opvatten als een stapje hogerop in de martelaars-ladder. 'Zie je nou wel' wordt hét zinnetje van het laatste kwartaal van dit jaar. Wilders juicht het vertek van Voorhoeve daarom alleen maar toe. Joris echter blijft proberen en pakt zijn drakensteker en steekt van wal. Bij D66 dan wel.

Klein en groot die kwamen klagen
Bij den koning alle dagen,
Wien van hen allen tegaêr
Wilders stellen in 't gevaar.

De koning die sprak zonder spotten
"Wij zullen te zamen lotten:
Dat is mijne beste raad
Om te keeren meerder kwaad"

(vrij naar: Het Gedicht van Sint Joris en de draak)