maandag 27 september 2010

Papadag bij KPMG

Populaire papa goes VVD. Wouter gaat, geheel volgens het draaikontprincipe van de Bosfamilie, werken in een VVD bolwerk. Als PVDA-er in een omgeving van stropdasjes en netwerkcultuur. Net nu Wouter, misschien wel in navolging van de helaas te vroeg overleden Prins Claus, al jarenlang het dasje naast zich geworpen had. De das en het netwerk: onafscheidelijk. Voor Wouter is er echter troost. Minstens één dag in de week mag hij thuis de rommel opruimen in plaats van op kantoor.

Wouter is niet dom. Hij weet precies hoe Nederland in elkaar zit. En het bedrijfsleven is hem ook geheel niet onbekend. Geen wonder dat de snelle jongens van KPMG op het vinketouw zaten toen Bos bekend maakte dat hij uit de politiek zou stappen. Wat kan je je beter wensen dan een popi slimmerik? Voorhoeve is te oud én partijloos, Kok doet alleen maar commissariaten, Lubbers grossiert in kortlopende projectjes en CU-er Kars Veling kan niet goed genoeg graaien.

Dus aan wie denk je dan? Juist. Wouter. Juiste kapsel, prima reputatie, kan goed liegen, draaikonten en wél goed graaien. Kan het gehele nederlandse volk met een stalen gezicht vertellen dat het goed is om een bijna gefailleerde bank op te kopen met belastingcentjes terwijl van te voren bekend is dat deze riante lening toch nooit terugbetaald kan worden. Wat dat betreft gaat Bos al aardig lijken op rijksgraaier en legaal oplichter Zalm, die deze vernietigende boodschap emotieloos en bijna lachend bracht.

Wouter zag door het politieke 'bomen' geen enkel Bos meer. En dat is gebleken. Na de krediet-crisis en de ABN blamage wist hij ons feilloos in de politieke afgrond te werpen door eindverantwoordelijk te zijn voor het Uruzgandrama: de val van het kabinet. Een gebeurtenis waar Geert tot op de huidige minuut een erect geslachtsdeel van krijgt. Want juist deze val dreef Nederland rechtstreeks in de armen van Wilders die daar heel erg veel blonder van werd. Met dank aan Wouter. Ook weer gedaan met de hulp van belastinggeld. Met dank.

Gelukkig gaat hij niet bovenmodaal verdienen. Het salaris is schamel te noemen, vergeleken bij directeuren van zorginstellingen. En gelukkig krijgt hij daar alles mee te maken. Hij wordt namelijk verantwoordelijk voor de adviespraktijk voor de publieke sector én de gezondheidszorg. Wat een troost, wat een fijne gedachte. Chapeau voor Bos. € 400,000 per jaar, daar kan je tenminste gewoon voor uitkomen.

Maar één dag in de week wordt hij onderbetaald. Dan is het papadag. Luiers verschonen, kinderen naar school brengen, verhaaltjes voorlezen en boodschappen doen. En dan zal hij het merken. De dure euro, de langzamerhand onbetaalbare producten, geld betalen om je geld te kunnen stallen bij een bank; hij komt het allemaal tegen. En zal hij dan weer op de barricades klimmen voor de PVDA of is KPMG over een aantal jaren ook een politieke speler? Wie zal het zeggen? Wouter!