dinsdag 17 augustus 2010

Snel, Vitesse wordt kampioen!

Leuk leuk leuk! Weer iets typisch hollands dat verkwanselt is aan het buitenland. Vitesse gaat Georgisch praten.

Regelmatig worden bedrijven in Nederland, echte oude, Nederlandse bedrijven verkocht aan een buitenlandse investeerder, miljonair of triljardair, die van gekkigheid niet weet wat hij met zijn geld moet. Er is dan altijd nog de mogelijkheid een noodlijdend firmaatje op te kopen uit een nietszeggend en onbetekenend landje in het westen. Leuk voor de heb, leuk om weer wat te doen te hebben. En de laaglandertjes zijn gered. Wat wij in het verleden bij de 'arme zwartjes' deden in Afrika, paaien met kettinkjes, spiegeltjes en kraaltjes, krijgen wij nu min of meer terug. Maar dan uit de voormalige Sovjet-hoek.

De op een na oudste voetbalclub van ons land gaat voortaan leren belasting-ontduiken, tenminste, als het aan de nieuwe baas ligt. Die weet hoe dat moet. Trouwens, hij zal ook wel weten hoe je moet voetballen, hij is voetballer, bondsvoorzitter en bondscoach geweest. Maar wat is 'Goaaaaal' eigenlijk in het georgisch? En wat te denken van 'Gelredome', hoe spreek je dat uit als georgisch geborene? Hij zal het woord 'zwart geld' misschien alwel kennen; dat is zo internationaal.

Maar weet die man nu eigenlijk wel in welk land hij terecht komt? Weet hij dat als je moslim bent, er een geblondeerde relneef, genaamd Geert, je de deur wijst? Weet hij dat de ouderen in ons land straks niet eens meer een rollator kunnen betalen door het uitknijpbeleid van de regering? Is hij zich bewust van het feit dat wij noodhulp te duur hebben gemaakt en daardoor te lang hebben geaarzeld met het inzamelen van geld voor een verzopen Pakistan?

Ik heb eigenlijk de ballen verstand van voetbal en ik weet niet wat dit voor consequenties zal hebben. Ik hoop eerlijk gezegd, en ik trek hiermee geen volle zalen, dat Vitesse gewoon blijft wie ze is: geen kampioen van de erevisie worden. Waarom? Hopelijk krijgt Nederland de club dan weer terug, want tot die tijd kunnen de vitessenaren het clublied vast niet meer uit hun strot krijgen. Het lied waarvan het refrein luidt:

Geel en Zwart zijn onze kleuren
Daar kan je echt niets mee gebeuren
In onze stad al aan de rijn
Daar moet je echt Vitessenaar zijn
Want dat is toch zo fijn


Vitesse gaat snel, namelijk binnen drie jaar kampioen worden. Tenminste, als het aan Merab ligt. Als de keeper de bal echter net zo ontduikt als de eigenaar belastingen, is het kampioenschap ver weg. Merab denkt met veel geld de eredivisie te kunnen binnenslepen. Maar, had hij nu ook nog aan sportiviteit gedacht in zijn businessplan?