dinsdag 18 mei 2010

Bye bye Dio

Velen zullen Dio associeren met een drogisterij-keten. Anderen denken aan een omhooggevallen nederlands rappertje en sommigen weten dat Dio het italiaanse woord voor God is.

Een aantal mensen, waaronder ondergetekende, weet dat Dio ook de naam is van een zeer begenadigd heavy-metal zanger, Ronnie James Dio. Als je aan 'love is all' denkt dan weet je wat een geweldige stem daarbij hoort. Meer dan vijftig jaar duurde 's mans carriere, en hoe. Zanger van Rainbow en Black Sabbath, waar hij Ozzy opvolgde en een lange tijd met zijn eigen band Dio. Hij is medeverantwoordelijk voor het rock'n roll teken, de twee vingers omhoog, wat hij zelf nooit toeschreef aan de duivel.

Maar ook al gingen vele van zijn songs over hel en hemel, zoals Holy Diver, Sacred Heart, Dream Evil, Lock Up the Wolves, Magica, Evil or Divine, hij is naar een van de twee toe. Hij is onlangs aan maagkanker overleden. De man die tijdens de bestralingen zei: "Cancer, I'll kick the hell out of you" is bezweken aan de allesvernietigende ziekte.

Treurig voor zijn gezin, hij had nog zoveel plannen. Hij is 67 geworden, deze Ronald James Padavona. Hij laat een geweldig oeuvre na. Wij treuren ook. Alleen, wat is het geworden: Evil or Divine, we zullen het nooit weten.