maandag 19 juli 2010

Desi December

Las net dat Bouterse president is geworden in Suriname. Heel leuk nieuws is dat. Een misdadiger die daar aan de macht is gekomen. Dat kennen we hier in Nederland al jaren. Bouterse is hier in Nederland niet welkom, behalve als hij zijn straf komt uitzitten. Hij vertoont zich niet in het buitenland vanwege een Internationaal opsporingsbevel van Europol, dus veel last zullen we niet van hem hebben.

Maar het lijkt me toch leuk: Desi komt bijkletsen met Trix en daarna wordt hij in de boeien geslagen. Is er voor Bea ook weer wat spannends nu het gedoe met Maxima's Pa tot rust is gekomen. Leuk. Paleiswachten die echt iets te doen zullen hebben. Ze kunnen er nog jaren over napraten. Maar Desi is niet gek. Die laat zich niet insluiten.

De meeste mensen zal het aan hun billen oxideren dat dit heeft plaatsgevonden. Als men maar op vakantie kan. Meer dan een miljoen mensen gaat sleurhutten, tent-overleven of zweten op andermans zweet in een ranzig bed en breakfastje of tweederangshotel. Maakt niet uit, als je maar op vakantie kan. De wereld kan afbranden, als je maar....

Onze Girt, voor insiders Geert, heeft ook weer eens wat van zich laten horen. Wisten wij veel dat hij er nog was. Hij is even in beeld geweest tijdens en na de verkiezingen en toen ie boos was omdat ie niet mee mocht doen zagen we hem ook nog. Maar dan dit. Moslims oproepen om te stoppen moslim te zijn. Dat is net zoiets als hopen dat katholieke priesters en pastoors nooit meer zullen frunniken aan koorknaapjes en misdienaars. Te veel gevraagd dus en onmogelijk.

Volgens zijn eigen geschreven artikel dat in het luxe blaadje NRC stond, had hij geen haat voor moslims. Maar ze moeten wel weg. Even Bouterse bellen. Die weet daar wel raad mee. Naast zijn drugshandel, waarvoor hij veroordeeld is, is hij ook nog hoofdverdachte voor de Decembermoorden. De geknipte persoon dus voor Suriname. Of niet?

Fijn om te weten dat er weer een land op de wereld is dat door een crimineel geleid gaat worden. Er zijn er genoeg. En nu Nederland. Ik zal niet zeggen dat Rutte een crimineel is. Sterker nog: ik kan helemaal niks over hem zeggen. Hij doet niks, hij kan niks en er gebeurt niks. In Suriname wordt er tenminste nog iemand gekozen en ge-inaugureerd. Hier in de lage landen is radiostilte. Pijnlijke stilte. Alsof er een dominee voorbijkomt.

Bouterse is baas. En Suriname is ten dode opgeschreven. Jammer. Het is zo'n mooi land. Dat wordt toch weer sleurhutten!