donderdag 22 juli 2010

Laat Lubbers eindelijk zijn karwei afmaken!

Ze hebben er weer eentje uit de la getrokken. Een ouwe rot. Volgens mij is hij wel wat ouder maar niet rot trouwens, Ruud Lubbers. Een CDA-coryfee die toch niets te doen had, dat is met al die informateurs.

Het is niet de eerste keer dat hij deze rol zal vervullen. De vorige keer heeft hij een snelle informatie gedaan met als resultaat dat binnen een week Lubbers zijn werk kon afronden en op 7 juli 2006 het derde kabinet Balkenende begon. En we weten allemaal dat dat geen lang leven beschoren was. Ene mevrouw Verdonk stak daar een stokje voor. Met haar is al korte metten gemaakt op 9 juni van dit jaar, zij gaat nu hopelijk een hobby oppakken, punniken of origami of zoiets. We houden u op de hoogte, of liever gezegd Rita. Zij is zo mediageil dat we straks in een mislukt programma als Koffietijd of RTL-Boulevard niet meer aan haar recht-door-zee gewouwel kunnen ontsnappen. Ik voorspel een van de lach hinnikende Verlinde of een kotsende Quinty -wie bedenkt zo'n naam- Trustfull. Hoogstaande televisie dus. Ik ga de chips en de cola vast klaarzetten.

'Laat Lubbers zijn karwei afmaken', scandeerde de promotie-afdeling van het CDA in de jaren tachtig. En, misschien dat het nu tijd is om dat te doen. Toen het CDA indertijd met die kreet de verkiezingen glorieus won, ging dat grotendeels ten koste van coalitiepartner VVD, hetgeen de verhoudingen niet ten goede kwam. Wat zou dat fijn zijn, dagdroomde Jan-Peter, toen hij hoorde dat Ruud zou komen informeren. Eindelijk weer eens ouderwets afrekenen met de VVD. Mark bakt er toch niets van. Een prima kans. Het draait eigenlijk gewoon weer om stemmen.

Ik verheug me zeer op het gesnuffel van Lubbers. In veel gevallen zal het bij de partijen overkomen als 'ongewenste intimiteiten', iets waar Ruud al eerder last van heeft gehad. En hij zal het moeilijk krijgen als de PVV weer aan bod zal moeten komen. Lubbers is namelijk voor Nederland een groot voostander van een ruimhartig asielbeleid. En zijn ervaring bij de UNHCR zal misschien bij Geert de stekels overeind zetten.

Dat wordt dus echt een toptijd! Lekker rollebollen en als het kan de camera er maar zoveel mogelijk tussen. Want dat is iets wat me opvalt; in dit land waar op elke vierkante centimeter een webcam staat, is er van de informatiegesprekken helemaal niets te zien. Lijkt mij juist leuk. Dat je een smsje kan sturen als je iemand wil wegstemmen! En dan de formatie in een grote televisiestudio van John de Endemol. De winnaar krijgt het pluche.

Laat Ruud zijn karwei afmaken. Beter kan je het niet zeggen. Afmaken die hap. En als Lubbers bij Trix is geweest mag hij van mij roepen: 'Tuut tuut tuut, de groeten van Ruud!'