vrijdag 11 juni 2010

Hoe 't in orde kwam...

We hebben even moeten wachten. Het was moeilijk. Maar nu is er dan eindelijk de oplossing voor alle problemen. Paus Benedictus heeft ten overstaan van 15.000 priesters excuses aangeboden voor het seksueel misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk. Dat is natuurlijk de juiste club mensen om je excuus aan mee te delen. Niet de slachtoffers. Die redden zich wel. Die kunnen straks wel weer bij een andere priester 'aan de slag'. Oftewel: de tijd van de aflaten is terug!

Dit lost alles op. Alles. Als je nog twijfelt, stop daarmee. Dit is zo fantastisch, nooit gedacht. Joseph zelf is ook opgelucht. Hij kan weer rustig gaan slapen, immers, sinds hij gesproken heeft aan het eind van het Jaar van de Priester is er een last van zijn schouders gevallen. Volgens Benedictus is het jaar overschaduwd door "de zonden van priesters, in het bijzonder het misbruik van de kinderen". En dit excuus draagt bij aan zijn gerustgestelde zieltje.

Volgens de paus worden pas gewijde priesters voortaan beter begeleid om misbruik te voorkomen. Ook wordt beter bekeken waarom iemand geestelijke wil worden. Met dat laatste zijn ze een tikje aan de late kant. Als ze dat nu eens een jaar of tweeduizend geleden hadden bedacht waren er veel problemen niet ontstaan. En dan had Popie Jopie zich nu niet hoeven verontschuldigen.

Ratzinger bekent hiermee schuld. Maar als je dat tegenover een tot celibaat gedwongen groepje (15.000!) legitieme kinderlokkers zegt dan kan je hebben dat het gros zit bij te komen van een heftig friemelpartijtje achter het orgel of op het altaar. En de kans dat de aandacht klein is bij deze geiljurken is levendig aanwezig. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Jopie Dopie zelf natuurlijk nog vieze handjes heeft. En de gelegenheid te baat neemt om zijn eigen friemelpiemel-activiteiten eens een witwas-operatie te laten ondergaan. Daar zijn ze namelijk goed in, dat witwassen in Vaticaanstad. Vraag maar aan de bank daar.

Joseph heeft het in orde gebracht. Gewoon je excuus maken en dan denken dat het in orde is. En dat er duizenden slachtoffers over de hele wereld zijn die met geen enkele normale blik naar een priester kunnen kijken is hij waarschijnlijk vergeten. En, wat zou het? Onschendbaarheid komt vaker voor in Italiƫ. Aflaten die hap.

Ik ben bang dat er in de hemel hiervoor geen excuus is.