maandag 28 juni 2010

Joop houdt niet van snuffelen

Hij was het er niet mee eens. Al dat gezoek en gesnuffel in de kerk; laten ze dat ergens anders doen. Als er iemand mag snuffelen dan is het Joop zelf. Ja, ik mag Joop zeggen tegen de paus.

Joseph Ratzinger heeft uit boosheid een brief geschreven aan de Belgische bisschoppenconferentie. Hij vondt de snuffelaars van de belgische politie verrassend en betreurenswaardig. Er mag niet zomaar worden gesnuffeld. En hoe zijn ze in vredesnaam achter die verstopplek in dat graf gekomen? Heeft één van de misdienaars zijn mond voorbij gepraat? Dat was niet afgesproken! Hij zou absolutie ontvangen als hij niet zou klikken. Dat gaat hem twee jaar op de eeuwigheid kosten en een week op schoot bij een kapelaan in een verweggestopt dorpje in het Belgische land.

Door deze brief steunt hij de Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard. Die zei eerder niet te bestrijden dat justitie de bevoegdheid heeft om onderzoek te doen naar eventueel misbruik in de kerk, maar wel geschrokken te zijn dat politiefunctionarissen daarbij een graf in de Mechelse kathedraal openden.

Joop heeft de Belgische ambassadeur in Vaticaanstad op het matje geroepen naar aanleiding van de justitie-invallen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel vorige week. Die legde hem uit dat er in België niet alleen een scheiding tussen kerk en staat is, maar ook tussen de wetgevende, uitvoerde en rechterlijke macht. Dat wist hij nog niet, dat dat bestond. Joop moest daar erg aan wennen. In zijn kerk is het de gewoonte dat hij de baas is, boven de wet staat en zelf bepaalt wie hij straft en wie niet. En als justitie zich daar mee gaat bemoeien dan is Joop daar boos over. Straks komt er van alles aan het licht en dat was niet de bedoeling.

Ik geef de Belgische politie gelijk. Gewoon doorgaan. Openen die graftombe die 'seksueel misbruik Katholieke kerk' heet. Hang die vervuilde was nou eens buiten. En dan is de paus boos, en dan? Dat zou voor mij een reden zijn om extra goed te zoeken, die heeft iets op zijn kerfstok! Als de kerk het onderzoek naar seksueel misbruik niet zelf doet, dan de Politie.

Maar Joop is boos. Boos dat hij van de zaak is afgehaald. En pissig dat hij voorbij gelopen is. De politie schuift de paus als het ware aan de kant. En dat is vervelend. Na zoveel eeuwen je gang kunnen gaan en dan dit... dat moet frustrerend zijn.

Wat er uit het onderzoek komt wachten we af. We weten wel dat er eeuwenlang een zeker respect is geweest voor de Katholieke kerk, en nu eigenlijk nog steeds. Dat justitie nu deze ingrijpende maatregelen neemt wil zeggen dat er iets zeer ernstigs aan de hand is. Iets waarvan de paus nu slechts een vermoeden heeft maar hem waarschijnlijk heel zwaar zal gaan vallen en misschien laat vallen....

Als ik hem was zou ik maar gaan vragen om vergiffenis voor al het gesnuffel van Bisschoppen.