dinsdag 8 juni 2010

Jan-Dirk gaat verhuizen

Je kan in de Quote-500 staan, leuk natuurlijk. Staat zo leuk bij je vrinden. Sta je net een vorkje te prikken, komt er een maatje aan met een Quote. Jan-Dirk had er nog een beetje smalend over gedaan; als je net doet of je het niet wist, hoor je erbij. Goed, thuis in zijn kasteeltje had hij het blaadje natuurlijk allang gezien. 'Je staat er toch maar in' had ie nog in zichzelf gepreveld. En ja, als er dan een party is en ze hebben het erover... You'd better be prepared.

Maar als er door het openbaar ministerie geld bij je te halen is vanwege een vermeende witwas-operatie dan staat dat toch wat onbehoorlijk bij de vrinden. En zeker als de namen Holleeder en Endstra weer genoemd worden in verband met jou. Wat doe je dan? Ga je het ontkennen? Of ga je een beetje politiek lopen draaikonten? Het is waarlijk niet gemakkelijk om rijk te zijn en zeker niet als je Jan-Dirk Paarlberg heet.

De rechter heeft hem veroordeeld tot vier en een half jaar zitten. En dat staat niet. Niet in de Quote en ook niet bij de golfvriendjes. Het lijkt me een tegenvaller voor hem. Heb je net een beetje rust doordat je aandeeltjes weer wat omhooggaan moet je gaan verhuizen.

Ik probeer me voor te stellen hoe Jan-Dirk er in gevangenistenue uitziet. Met van die strepen op je pak. 'Wel graag verticale, dat was ik zo gewend op mijn Armani' had ie nog geroepen naar de bewaarder. De arme man hoofdschuddend achterlatend. En hoe moet ie zijn aandeeltjes in de gaten houden? Zijn bezittingen volgen? Zijn personeel aansturen? Wat een problemen allemaal.

En dan moet hij het gaan uitleggen aan zijn celmaatjes. Die vragen hem natuurlijk de oren van de kop. En ze vragen advies. Jan-Dirk kan daar heel rijk mee worden. Buiten de cel weliswaar. Binnen de gevangenis zal hij moeten doen wat zijn celmaten van hem vragen anders gaat hij de term 'maten-naaier' toch van een heel andere kant begrijpen...