zaterdag 17 april 2010

Schiphol op hol

Het is geen dag dat er niet gevlogen wordt. En nu is het zover. De economie staat er stil, mensen weten geen raad met hun tijd. Dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Het geeft wel stof tot nadenken zo'n aswolk. Sinds een tijdje mag je binnen niet meer roken, en nu worden we gehinderd door as.

Een vulcaan rookt. De as geeft irritatie, en de gevolgen zijn wereldwijd merkbaar. Maar er is een groep die van de nood een deugd maakt. Engelsen. Een groep bouwers van de Noord-Zuidlijn die elke vrijdag naar hun huis in Groot-Brittanniƫ vliegt, kan door de aswolk en het daardoor gesloten luchtruim dit weekeinde niet weg. Ze hebben daarom besloten zaterdag door te werken, maakte het projectbureau Noord-Zuidlijn vrijdag bekend.

En de autoverhuurbedrijven, de spoorwegen en de Hotelbranche draaien overuren. De buren van Schiphol zijn trouwens ook blij: zij hebben even rust. Ik heb gehoord dat zij gaan pleiten voor een vliegtuigloze zondag. Een keer in de maand een dag niet vliegen. En ik stel me zo voor dat half Nederland over ze heen valt. De toeleveringsbedrijven, de vliegmaatschappijen, de minister van ez, noem maar op. Maar ik ben er voor. Op de barricades. Leuk.

Toch zit er waarschijnlijk nu al ergens een groepje claimgeile advocaatjes bij elkaar zich in de handen te wrijven. Hoe, bij wie en met hoeveel kunnen we dit gaan claimen? IJsland zelf zal de claim afwijzen. Natuurgeweld. En dan, daarbij, ze zijn al zo goed als failliet. Maar daar zijn dan weer curatortjes voor. Een echte win-win noemen de advocaatjes dat.

John Cleese heeft zichzelf ook weer onsterfelijk gemaakt door een paar duizend euro uit te geven aan een taxi. Hij moest voor 1500 km 3800 euro betalen. Hij moest naar Belgie, zijn ex betalen.

De koningin heeft zich er al moedig bij neergelegd. Zij heeft een trein laten voorrijden. Het is wel voor onze Bea te hopen dat die IJslandse asdeeltjes de spoorbaan niet gladmaken....